Галерия „Палитра“

На 21.12.2004г., във фоайето на читалище “П.Р. Славейков”, първата художествена галерия на територията на район “Вл. Варненчик”, отвори врати за всички жители и гости на квартала и града. Галерия “Палитра”, която е с установен статут се вписва, като основна дейност на читалището и има за цел да представя и популяризира изкуството на местни и други творци, както и оформление на постоянна галерийна сбирка. Предизвикателство за читалището е да работи с млади хора, да им подава ръка, за да усетят силата, която носят в себе си. Уредник на галерията е Росен Германов Даскала – художник и преподавател по изобразително изкуство

През изминалите четири години в галерията бяха изложени платната на много творци. Сред тях е художника Куню Китанов /живопис/, Росен Германов Даскала /иконопис/, Жечка Радинович, Любка Бонева, Мариана Шишкова, Ваня Иванова, Максим Петков /пластики/. В галерията „Палитра”, бе и творческия дебют на младите художнички Надежда Койчева и Наталия Атанасов, както и картинната изложба на малката Ния Папазова – носителка на първи награди в конкурса „Децата на Владиславово рисуват”. В галерията гостува и изложба на картини и гоблени на Корейско традиционно изкуство, ръчно изработени уникати от естествени материали. Осъществяването й бе възможно с изключителното съдействие на културното аташе на посолство Корея. За първи път в галерията бе подредена изложба на антикварни печатни издания, посветена на 356-годишнина от издаването на първата печатна книга на новобългарски език „Абагар”. Изданията бяха любезно предоставени от Петър Пенков и Йонко Койнов.След разширяване на постоянно действащата галерия „Палитра” в нея се представиха със самостоятелни изложби – Росен Германов и варненски художници участници в ХІV международно биенале на графиката. В изложбената зала бяха изложени 22 гоблена на библейска тема, както и модели на цветя. „От сърцето и ръцете на българската майка”, бе дебютна изложба на гоблени на г-жа Славка Пеева. Надежда Иванова – екстрасенс от ново поколение изложи своите платна от биоенергийни картини. Уникална изложба – оригами за България и Варна бе представена в галерия „Палитра”. Експозицията с различни хартиени форми изработени по законите на японското изкуство изпълни галерията в читалището. В галерия „Палитра“ бе представен изложбата „Око за другите две“ на варненския фотограф Ради Радев, който чрез художествената фотография представи света на децата и природата през окото на обектива. Друга интересна изложба бе на четири дами, обединени от общо увлечение – създаването на красиви предмети, изработени с любов, разнообразие от продукти, цветови решения и креативен дизайн – Михаела Георгиева Нешкова – изработва пана, картини, икебани, икони и др. уникални предмети с морски камъчета и пясък. Декорации на бутилки и индивидуални предмети със снимка; Евгения Ивановна Гурина – художник; занимава се с графика, живопис, декорира бутилки с кожа; Елита Идигова Саламбековна – хенд-мейд дизайнер, изработва украшения от кожа, натурални, естествени камъни и необработена кожа; Алфия Кирчева – художник живописец, дизайнер, Член на Международен художествен фонд, член на Съюза на татарските художници.

СТАТУТ НА ГАЛЕРИЯТА ПРИ ЧИТАЛИЩЕ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ 1928” – ВАРНА

  1. Целта на галерията е да показва периодично новите произведения на местни и други художници, а наред с това и формиране на постоянна сбирка от произведения на живопистта, графиката и пластичните изкуства.
  2. Галерията е част от основната дейност на НЧ „П. Р. Славейков 1928” и се стопанисва от щатния персонал на читалището.
  3. Отговорник за галерията извън щатния персонал е – настоятел на читалище „П. Р. Славейков”.
  4. Галерията дава възможност за изява на художници на местно, регионално и национално ниво, в областта на изобразителното и приложно изкуство. Тя стимулира събирателската дейност в областта на художественото изкуство.
  5. Подборът на произведенията, при подреждане на изложби на художници, които не са местни автори, ще се осъществява от комисия специалисти /художник, културолог, изкуствовед/ и председателя на читалището.
  6. Редът на подреждане на изложбите се определя от автора /авторите/, представящи изложбата.
  7.  Галерията е постоянно действаща и е с работно време, съвпадащо с работното време на щатния персонал на читалището. В почивни и празнични дни галерията може да бъде отваряна от отговорника.
  8. Авторите, осигуряващи изложби не заплащат наем за ползване на галерията, а предоставят в собственост на читалището едно свое произведение.
  9. Галерията се поддържа със средства, осигурени от бюджета на читалището, спомоществователи и дарители.