Детски танцов ансамбъл „Китка цвете“

Детски танцов ансамбъл «Китка цвете» вече 39 години съхранява и поддържа живи народните традиции и обичаи. Създаден през 1977 година в квартал „Вл.Варненчик” предимно от деца на работници химици, а в последствие от деца на целия квартал. Главен художествен ръководител на ансамбъла е Йордан Илиев, който през всичките тези години възпитава децата в любов към нашата самобитна национална култура и най-вече към народната музика и песен. Негови последователи са хореографите Петър Пенков и Марияна Димитрова, които се стремят да обогатят репертоара на ансамбъла, да запазят традициите, но най-вече да създадат нови. В Детски танцов ансамбъл «Китка цвете» тацуват повече от 100 деца, които са разпределени в два основни концертни състава и школи за начинаещи. Всеки състав има репертоар, съобразен с възрастта и танцовите умения на децата. В репертоара са включени танци предимно от Добруджанската етнографска област, но има и танци от други региони на страната. Творческият път на ДТА “Китка цвете” включва много международни турнета : Левкада /Гърция/, Батуми /Грузия/, Битбург /Германия/, Кишинев /Молдова/, Харков /Украйна/, Патра /Гърция/, Пробиштип, Кочани /Македония/, Истибания /Македония/, Куртя де Арджеш /Румъния/, Чехия, Турция, Сърбия и др. Ансамбълът е участвал в VІ и VІІ републикански фестивали на художествената самодейност и е лауреат и носител на златни медали. Завоювал е множество награди, медали и грамоти за високи постижения в областта на танцовото изкуство, между които и Гран-При от Международния детски конкурс в Харков, Украйна. През 2006г. ДТА”Китка цвете” получи заслужен приз от Националната секция на ЦИОФФ (Международен съвет за организация на фестивали на фолклора и традиционните изкуства към ЮНЕСКО) в България за постижения и израстване в репертоарно и изпълнителско отношение.

ДТА”Китка цвете” съхранява и поддържа живи народните традиции и обичаи. Ансамбълът възпитава децата в любов към нашата самобитна национална култура най-вече към народната музика и песен и правилното предаване на нейното съдържание с изразните средства на танца.

Ансамбълът има готовност за участие във всякакви програми, като програмата може да бъде съставена от различен брой изпълнители и времетраене. Репертоарът на състава е богат и колоритен – съдържа над 90 минути музикално-танцова програма, която може да бъде изпълнена под характерни за България музикални инструменти на живо.