Школа по изобразително и приложно изкуство

Повече от шест години към НЧ”П.Р.Славейков 1928” функционира школа по изобразително и приложно изкуство, която се ръководи от Любка Бонева – педагог и преподавател по изобразително изкуство.

Школата се посещава от деца и младежи с изявено желание за рисуване и със заложби в изобразителното изкуство. В нея учениците имат възможност да развиват въображение, естетичен вкус, любов към природата, познания за цветовете и да придобиват умения за използване на различни материали и техники на изобразителното изкуство. Заниманията включват нестардатни идеи по рисуване и работа с природни материали – изработване на пана от природни материали, конци, плат и цветен пясък, както и поздравителни картички от цветни ленти (квилинг), салфетки (декопаж), рисуване въху стъкло и плат, редене на мозайки, изработване на макети. Рисува се по теми предложени от преподавателя, като рисунките се изпълняват с различни материали: акварел, пастел, темпер и други.

Талантливите художници участват в конкурсни изложби в Египет, Македония и Сърбия. Гордеят се и със спечелени награди от конкурси: ”Свят без насилие” – 2007г. – ІІ награда на Изабела Христова и поощрителна на Ивайло Димитров, „Моето училлище” – 2009г. – ІІ нагрда на Светослав Христов, „Децата на Варна рисуват” – 2010г. – І награда на Полина Петрова, „Заедно в Рождественската нощ” – 2010г. – пощрителна награда на Пламен Желязков, „Сезони” – 2011г. – ІІІ награда на Вирджиния Даскалова.

През 2015г. стартира школа по приложно изкуство, която работи с деца предимно от район „Вл. Варненчик”, без ограничение на възрастта. Възпитаниците на школата развиват своя талант под ръководството на г-жа Катерина Турлакова