Фолклорна група „Ружица“

Фолклорна група “Ружица” е основана през септември, 2007 г. по идея на ръководството на НЧ “ П.Р.Славейков 1928”. Численият състав в периода от създаването до днес варира от 10-15 души, а средната възраст на самодейците е 50 г. Песните са едногласни и двугласни, изпълняват се акапелно или със съпровод на акордеон и обхващат различни региони от страната. Разнообразието на песните се дължи на факта, че всички членове на групата са от различни региони на страната. През годините групата реализира редица участия в регионални и национални събори, конкурси и фестивали, както и във всички традиционни празници на читалището.

Безспорно най-голямата изява е гостуването на 21.11. 2009 г. на предаването „ От българско, по-българско” в студиото на телевизия СКАТ – гр. София, с водеща Галя Асенова . В предаването бяха изпълнени 13 песни – шест от групата, пет солови и два дуета, поета Иван Демиров разказа накратко историята на района, на НЧ „П.Р.Славейков 1928” и рецитира стихове, посветени на Владиславово и на читалището, а Красимира Верчева, създателя и ръководителя на групата, представи дейността на ФГ „Ружица”. Най-голямото признание за самодейците бяха думите на водещата: „вие вдигнахте много високо летвата”.

На 25.04.2009 г. групата реализира първият си СD, който бе представен на широката публика на 3.10.2009 във фолклорното предаване „Съботна трапеза” на радио Варна.
Сред по-престижните участия на „Ружица” са: „Балкан фолк”- В.Търново; Черноморски събор „Евро фолк”- гр. Царево, където ръководителката за втори път е удостоена със званието „Маестро”; съборът за автентичен фолклор „Тополи пее и се смее” – 2009, откъдето солиста Георги Димов и групата си тръгнаха с І – ви награди; участие в ІІІ национален фолклорен фестивал „Песни за Капитан Петко войвода” – удостоени с ІІІ награда. През 2010 г. участават в Х национален фолклорен събор „Искри от миналото – гр. Априлци и престижният Първи национален конкурс за тракийска и странджанска песен „Кехайов – Папанчева” – гр. Несебър.

Всичко това потвърждава трудът и усилията на всички самодейци, както и тяхната преданост към фолклорното изкуство. Нека бъдат здрави и да продължават да поддържат пламъчето на духовността.